De schietsportvereniging “Schützensektion der NHG Holland” is op 1 maart 1949 opgericht in Rotterdam en er werd toen geschoten op de schietbaan in Kralingen. Het doel is de leden in de gelegenheid te stellen het schieten met vuurwapens als Zwitserse nationale sport te beoefenen en de verbondenheid met Zwitserland te onderhouden.

Door het geven van instructies aan de leden, het houden van oefeningen en wedstrijden en het uitvoeren van het Zwitserse “Bundesprogramm” met “Schweizer Ordonnanz-Waffen” tracht de vereniging de doelstellingen te realiseren, e.e.a. met inachtneming van de voorschriften van de Koninklijke Nederlandse Landmacht (nu de KNSA) en volgens de regels van het ministerie van VBS in Bern (Eidgenössisches Departement für Verteidigung, Bevölkerungsschutz und Sport). Om de doelstellingen in de praktijk te brengen, neemt de vereniging om de 5 jaar deel aan het Eidgenössisches Schützenfest.

 

Tot 1978 werd er op de schietbaan in Kralingen met kleinkaliber wapens geschoten. De grootkaliber wapens deden hun intreden op de schietbaan op de Leusderheide, waar voor het eerst op de Zwitserse standaardafstand 300 m kon worden geschoten.

In de beginjaren van de vereniging werden er al snel contacten gelegd met de Zwitserse schutters uit Antwerpen en later uit Brussel. Sinds 2007 is er een vriendschappelijke en sportieve relatie ontstaan met de Zwitserse schutters van Frankfurt, München en Dornach in Zwitserland.

In 1987 kreeg de vereniging het vaandel (Standarte), dat geheel op traditionele wijze in Zwitserland is vervaardigd en waarin de band tussen Zwitserland en Nederland tot uiting komt.

 

Schietlocaties

 

1949 - 1977                       Kralingen/Rotterdam 100 m

1978 tot zomer 2000      militaire (Koninklijke Marine) schietbaan Leusderheide 300 m

2000 - 2002                      legerplaats de Harskamp 300 m

2003 - heden                    legerplaats Oirschot 100 m

2010 - 2011                      IJzendoorn/Ochten 100 m

2013 - heden                    schietsportcentrum ‘Tichelrijt’ in Dongen 100 m

Eidgenössisches Schützenfest Wallis 2015

SCHÜTZENSEKTION DER NHG-HOLLAND

Secretariaat